5x hier moet u op letten bij het plaatsen van een container
U bestelt een container en deze wordt bij uw woning neergezet. Waar moet u allemaal op letten bij het plaatsen van de container? In deze blog geeft MDK Containers u het antwoord.
Een container plaatsen: let op deze zaken
Wanneer u een container huurt, heeft u te maken met regels van het verhuurbedrijf en de gemeente waar u woont. Wij hebben de belangrijkste zaken waar u op wilt letten op papier gezet:
1. Kijk of er genoeg plek is voor de container en de wagen
Bij het bestellen van de container ziet u direct of een puinbak op een parkeerplek past of niet: het staat er bij de verschillende groottes containers precies bij. Houd er echter rekening mee dat de wagen die de container gaat plaatsen ook ruimte in beslag neemt. Zowel voor het laden en lossen, als voor het maken van de draai om de container goed neer te zetten of op te pakken. Markeer palen of hekken waar de wagen langs rijdt bijvoorbeeld met lint of plaats er iets voor. Bij een erg zware container kan de wagen stempels gebruiken om de puinbak de lucht in te krijgen. Dit zijn een soort steunpoten: deze nemen eveneens ruimte in en moeten op een vlakke ondergrond staan.
Voorkom een loze rit en zorg voor genoeg ruimte. Zet bijvoorbeeld met uw eigen container(s) tijdelijk een paar parkeerplekken af.
2. Informeer de buren
Laat het de buren weten als er een tijdje een container komt te staan en wanneer deze wordt geplaatst. Het is een kwestie van beleefdheid, maar kan ook overlast voorkomen. Vraag of ze tijdelijk de auto ergens anders neer kunnen zetten, waardoor de wagen met de container genoeg ruimte heeft. Informeer verder of u ergens rekening mee moet houden als de container of de wagen gedeeltelijk op of langs grond van de buren komt. Geef bovendien aan hoelang de container blijft staan, om vragen en irritaties voor te zijn.
3. Kijk uit voor schade bij het plaatsen
Een lege container weegt al snel honderden kilo’s. Wanneer deze ergens tegenaan komt, kan dat voor schade zorgen. Zeker als de puinbak vol is, is het goed opletten. Zorg voor een stabiele, verharde en vlakke ondergrond zodat de grond niet verzakt door het gewicht van de container. Zet de container niet te dicht bij een andere auto, woning, schuur of een ander bouwwerk. Staan er toch voorwerpen dichtbij? Bescherm deze dan door er bijvoorbeeld platen hout of metaal voor te zetten.
Bij het plaatsen van een container zit er verschil tussen het plaatsen op eigen terrein of op openbare grond. Bij schade speelt dat verschil ook mee.
Niet alleen tijdens het plaatsen is het oppassen. Wanneer de container eenmaal staat, kan er schade ontstaan wanneer materialen uit de container vallen op bijvoorbeeld auto’s. Zet de puinbak dus op een strategische plek neer, waar de container ook geen gevaar vormt voor andere weggebruikers als fietsers en voetgangers.
4. U hoeft niet per se thuis te zijn bij het plaatsen van de container
U ontvangt de plaatsingsopdracht en schiet in de stress: u bent niet thuis op het moment dat de container geplaatst wordt! Geen paniek! Het is niet nodig thuis te zijn voor de plaatsing. Zorg wel dat u telefonisch bereikbaar bent, mocht de chauffeur vragen hebben. Geef duidelijk aan waar de container moet komen te staan en zorg dat er genoeg ruimte is voor de puinbak en de wagen.
Check de toegangsweg waar de wagen doorheen moet, zodat u weet dat de chauffeur erlangs kan.
5. Check of u een vergunning nodig heeft
Per gemeente zijn de regels omtrent het plaatsen van een container verschillend. Soms heeft u een vergunning nodig voor de plaatsing. Check dat altijd goed bij uw gemeente. En let op: het kan even duren voor de aanvraag erdoorheen is. Houd rekening met een paar weken tijd. Zet u de container op eigen terrein, bijvoorbeeld op de oprit of in de tuin? Dan is een vergunning niet nodig.