Skip links
Home » Containers en vuurwerk: op deze regels voor afvalcontainers moet u letten

Containers en vuurwerk: op deze regels voor afvalcontainers moet u letten

Regels afvalcontainer vuurwerk - MDK Containers

Containers en vuurwerk: op deze regels voor afvalcontainers moet u letten

Oud en Nieuw komt er weer aan, en dat gaat gepaard met het afsteken van vuurwerk. Als u een container voor de deur heeft staan, of er een wilt huren moet u op een paar dingen letten. Waar moet u rekening mee houden met uw afvalcontainer wanneer er vuurwerk afgestoken wordt? Gelden er bijvoorbeeld bepaalde regels voor afvalcontainers?

 Vuurwerk is niet weg te denken wanneer we het hebben over oudjaar. Ook al geldt er in een aantal gemeenten nu een vuurwerkverbod, vaak wordt er nog genoeg afgestoken. U wilt niet dat het in uw container terecht komt, onbedoeld of met opzet. We leggen uit op welke regels u moet letten rondom afvalcontainers bij oud en nieuw. 

Regels afvalcontainers jaarwisseling: check bij uw gemeente voor een containerverbod

Veel gemeentelijke afvalcontainers gaan rond oud en nieuw op slot. Een van de voornaamste regels voor afvalcontainers bij oud en nieuw is de vraag of er een verbod geldt voor open (particuliere) containers op openbare grond in uw gemeente. Soms geldt dat verbod alleen in de avond, en mag de container overdag blijven staan. Dat eventuele verbod is er namelijk door het gevaar voor brand. Wanneer vuurwerk terecht komt in een container met licht brandbaar materiaal, kan dat erg gevaarlijk zijn. Maar ook bij niet brandbaar materiaal is het onveilig. Zo kan zwaar vuurwerk flink wat schade aanrichten als het bijvoorbeeld in een afvalcontainer met puin gegooid wordt.

Check dus altijd voor een verbod tijdens oud en nieuw bij uw gemeente. Misschien is het verbod al wel eerder geldig dan oudjaar of geldt het alleen in de avond. Ook gelden er wellicht regels voor afvalcontainers bij specifieke materialen. Geef uw gemeente gerust een belletje om het na te vragen. Voorkom dat handhavers uw afvalcontainer melden bij het afvalverwerkingsbedrijf, en u uw container kwijt bent.

Geldt er een verbod? Dat is vaak alleen voor open containers. Wanneer u een gesloten container huurt, is er dus niets aan de hand. Huur bijvoorbeeld een 10m3 dichte container bij MDK Containers. Wellicht moet u deze wel op slot doen in de avond. Dat is ook een vraag om aan de gemeente te stellen.

Wilt u sowieso gedoe met een container en vuurwerk voorkomen? Zorg dan dat deze voor oud en nieuw afgevoerd is. Start met een nieuw klusproject waar een container voor nodig is ná de jaarwisseling.

Container op eigen grond

Als de container op openbare grond staat, gelden bovenstaande regels van de gemeente voor afvalcontainers. Staat uw container op uw eigen terrein? Dan mag deze blijven staan, open of gesloten. Wel blijft het brandgevaarlijk. Er kan nog steeds vuurwerk in terecht komen, zeker als de container op een makkelijk te bereiken plek staat zoals de oprit aan de straatkant. Zelfs in de tuin staat de container niet altijd veilig. En dan bent u zelf verantwoordelijk voor de schade van het vuurwerk. Een gesloten container inclusief slot heeft dus de voorkeur.

Zorg dat de afvalcontainer goed afgesloten is. Zelfs een bouwzeil helpt daar al bij. Of zet de container op een slechter bereikbare plek, zoals naast het huis of een beschutte plek. Goede verlichting schrikt het gooien van vuurwerk ook af, zet bijvoorbeeld een lamp aan in de avond bij de container in de buurt.

Een afvalcontainer huren van MDK Containers

Zoekt u een container voor een verbouwproject volgend jaar? Neem een kijkje tussen al onze afvalcontainers. We hebben containers in kleine maten als 2m3 tot grotere afvalcontainers van 10m3 en 15m3, of zelfs 40m3. Heeft u vragen over onze containerverhuur? Of wilt u meer weten rondom onze containers en vuurwerk? Kijk bij onze veelgestelde vragen, of stel vrijblijvend uw vraag, we komen er zo snel mogelijk bij u op terug.

            Container nodig voor uw woning?